Dialdehyd malonowy (MDA) jest szkodliwą pochodną procesu peroksydacji lipidów. Dipeptyd karnozyna, składający się z β-alaniny i histydyny, występuje w mózgu oraz w unerwionych tkankach w stężeniach do 20 mM. Wcześniejsze badania wykazały, że karnozyna może chronić białka przed sieciowaniem wywołanym przez cukry zawierające grupę aldehydową oraz produkty pośrednie glikolizy. W niniejszym badaniu sprawdzono czy karnozyna chroni białka przed uszkodzeniami wywołanymi przez dialdehyd malonowy oraz toksynami oddziałującymi na komórki organizmu. Wyniki wykazały, że karnozyna może:

(1) chronić komórki śródbłonka w mózgu szczura hodowlanego przed toksycznością wywołaną przez MDA oraz

(2) powstrzymywać modyfikację białek wywołaną przez MDA (tworzenie się sieciowania oraz grup karbonylowych).

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9464638 (tłumaczenie)